Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 27 kwietnia 2024 10:59
Reklama

Miravioli gotowała z "Chemikiem". Odbyły się warsztaty

Podziel się
Oceń

Miravioli gotowała z "Chemikiem". Odbyły się warsztaty

Dziś w Zespole Szkół Chemicznych gościł Jacek Makowski, szef kuchni w restauracji Miravioli, a zarazem absolwent szkoły. W placówce odbyły się warsztaty kulinarne. Co przygotowywali uczniowie pod okiem szefa kuchni?

"Przygotowaliśmy mus czekoladowy, roladkę z kurczaka z serem pleśniowym, do tego będzie moskal z oscypkiem smażonym i sałatka winogronowa. Moskal to góralski placek z ziemniaków. Chcieliśmy, żeby dzieci przyrządziły coś innego, inaczej wygląda danie restauracyjne a inaczej domowe. (...) Młodzież radzi sobie bardzo dobrze, jest bardzo chętna do pracy, zadaje pytania, widać, że chce zdobywać wiedzę oraz umiejętności." - powiedział Jacek Makowski

Warsztaty rozpoczęły się o godzinie 11:00. Uczestniczyło w nich siedmioro uczniów Zespołu Szkół Chemicznych. Jak wrażenia?

"Pan Jacek prowadzi warsztaty w bardzo ciekawy sposób, chętnie odpowiada na zadawane przez nas pytania, bardzo nam pomaga. Pierwszy raz widziałam jak piecze się buraki wysmarowane olejem z tymiankiem i solą." - powiedziała Jessica Szczepańska

Przygotowane potrawy przyciągały nie tylko zapachem, ale także wyglądem, ułożeniem na talerzu przywodzącym na myśl dane w najlepszych restauracjach.

Restauracja Miravioli jest bardzo otwarta na współpracę z Zespołem Szkół Chemicznych. Z pewnością nie jest to ostatnie wspólne gotowanie i wspólna nauka. Warto dodać, że kadra nauczycielska "Chemika" dba o to, by uczniowie uczestniczyli w podobnych warsztatach również poza teren szkoły. W ten sposób uczniowie mogą wciąż uczyć się nowych rzeczy.



Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama