Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wykryciu "Salmonella Typhimurium" w produkcie „Gorczyca biała cała” 30 g marki Prymat.
"Badanie produktu pn.: „Gorczyca biała cała”, 30 g, numer partii 1298133, data minimalnej trwałości 05.2022 w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach produktu. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego."- czytamy na stronie GIS
Marka Prymat wydała na swojej stronie oświadczenie w którym informuje m.in:
" W związku z tą sytuacją oraz w trosce o bezpieczeństwo Konsumentów i wysoką jakość naszych produktów podjęliśmy wszelkie możliwe środki w celu zabezpieczenia kwestionowanej partii wyrobów. Zapewniamy, że problem dotyczy wyłącznie Gorczycy białej 30 g o numerze partii 1298133, co więcej dotyczy to tylko części tej partii, ponieważ kolejne wyniki badań próbek z niej pobranych nie wykazały obecności salmonelli. Wszystkich klientów, którzy dokonali zakupu produktu o wskazanym w piśmie numerze partii i mają jakiejkolwiek pytania, zapraszamy do kontaktu poprzez formularz na stronie www.prymat.pl. Każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie. Zapewniamy, że sprawę tę traktujemy priorytetowo."
Salmonellozy są grupą chorób zakaźnych. Najczęściej spotykana to postać żołądkowo-jelitowa, wyrażona jako zatrucie pokarmowe. Zatrucia te są bardzo niebezpieczne, ponieważ mogą powodować choroby stawów i zakażenie narządów wewnętrznych. Pierwsze objawy wskazujące na zatrucie mogą pojawić się po około 8 h od zjedzenia zakażonej żywności. Główne objawy to: gorączka, bóle brzucha, biegunka, wymioty.

Napisz komentarz
Komentarze