Ostrość poza skalą
Dla przeciętnego miłośnika pizzy sprawa wygląda prosto – ostre znaczy ostre. Jedząc potrawę z pikantnymi papryczkami, z łatwością można wyczuć ich intensywność. Jednak w przypadku fanów ekstremalnych doznań to dopiero wierzchołek góry lodowej. Specjaliści w temacie posługują się specjalną skalą wskazującą poziom ostrości danej potrawy.
Czym jest skala Scoville’a? To pomiar służący do określenia stężenia kapsaicyny, czyli związku chemicznego, który wywołuje uczucie pieczenia w jamie ustnej po spożyciu. Jej naturalnym źródłem są np. papryczki chilli, a w zależności od poziomu kapsaicyny potrawa będzie ostrzejsza. Istnieją także specjalne odmiany papryczek i dodatków, które mają podbić uczucie ostrości.
Najostrzejsza pizza na świecie
Należałoby wiec przejść do pytania, ile jednostek w skali Scoville’a miała najostrzejsza pizza na świecie? Odpowiedź może zszokować. Aktualny rekord Guinnessa należy do wyrobów jednej z brytyjskich pizzerii. Według oficjalnych szacunków serwowana tam pizza może osiągnąć ostrość na poziomie 3 200 000 jednostek! Dla porównania – zwykły sos tabasco to jedynie 2 500 jednostek w skali Scoville’a. Rekordowej pizzy znacznie bliżej do gazu pieprzowego – 5 000 000 jednostek.
Ostre potrawy – warto po nie sięgać
Oczywiście takie ekstremalne wyniki nie oznaczają, że musimy koniecznie sięgnąć po najostrzejszy z dostępnych przysmaków. Warto zacząć od małych kroczków i na początku wybrać pizzę z tradycyjnymi pikantnymi papryczkami chilli. To nie tylko nowe doznanie smakowe – okazuje się, że kapsaicyny ma również właściwości zdrowotne. W medycynie naturalnej słynie z właściwości antyoksydacyjnych, przeciwbakteryjnych oraz (jak na ironię) przeciwbólowych.
Skusisz się na ostrą pizzę?
Dla tych, którzy zamiast rekordów wolą delektować się lekkim, pikantnym smakiem, zachęcamy do skorzystania z oferty toruńskiej pizzerii Dominium. Każdy koneser pizzy znajdzie tu coś dla siebie, a tych, którzy lubią ostre doznania zachęcamy do spróbowania pizzy Diavola oraz Pollo BBQ. Ostre wrażenia gwarantowane.