Opakowania gastronomiczne służą do serwowania dań na wynos, jedzenia na dowóz oraz dostarczania diety pudełkowej pod drzwi klienta. Bez względu na zastosowanie, pudełka powinny cechować się wytrzymałością i trwałością. Dużą popularnością cieszą się obecnie opakowania ekologiczne. Nic dziwnego, ponieważ są nie tylko solidne, ale także w pełni przyjazne dla środowiska naturalnego.
Dlaczego warto zdecydować się na dostarczanie jedzenia do klientów?
Firmy działające w branży gastronomicznej doskonale zdają sobie sprawę, jak istotne znaczenie mają pojemniki. Współczesny klient ceni sobie możliwość zamówienia posiłku do domu. Restauracje rezygnujące z tego rozwiązania, świadomie pozbawiają się zysku. Warto jednak odpowiednio przygotować lokal, aby wyeliminować ewentualne trudności w późniejszym czasie. Tyczy się to oczywiście zatrudnienia doświadczonych kierowców, wyposażenia we flotę pojazdów i zaopatrzenia się w opakowania gastronomiczne.

Pudełka przeznaczone do pakowania dań muszą być trwałe oraz wytrzymałe. Ich wykonanie musi być oparte na materiałach wysokiej jakości. Zastosowanie solidnych tworzyw stworzy potrawie w pełni bezpieczne warunki przewozu. Dzięki przystosowanym do tego celu opakowaniom posiłek trafi do klienta zawsze w nienaruszonym stanie. Jest to bardzo ważne, ponieważ prezencja dania ma bezpośredni wpływ na odczucia smakowe.
Z jakich materiałów powstają opakowania ekologiczne?
Coraz więcej lokali gastronomicznych podejmuje działania proekologiczne. Jest to spowodowane m.in. rosnącą świadomością społeczeństwa na temat negatywnego wpływu człowieka na środowisko naturalne. Konsumenci znacznie chętniej sięgają po ofertę firm, którym los planety nie jest obojętny. Decydując się na zastosowanie w lokalu ekologicznych opakowań, marka zyskuje podwójnie. Nie tylko przyczynia się do ochrony środowiska, ale także zdobywa większe zaufanie konsumentów.
Hurtownia opakowań dostarcza pojemniki przyjazne planecie, wykonane z materiałów pochodzących z recyklingu (papier, tektura) lub odnawialnych (bambus, trzcina cukrowa, słoma, skrobia kukurydziana, liście palmowe). Surowce te świetnie nadają się do produkcji takich pudełek jak: opakowania cukiernicze, na dania fast food czy finger food. Warunkiem przeprowadzenia procesu recyklingu jest odpowiednia selekcja surowców. Jedynie wówczas możliwe jest odzyskanie, a następnie ponowne wykorzystanie odpadów. Co istotne, dany materiał może być przetworzony kilkukrotnie – aż do momentu, gdy całkowicie utraci swoje właściwości.