Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 8 grudnia 2025 19:30
Reklama
Reklama

Pesto, oraz dressingi oraz pasty. Jak szybko przygotować tego rodzaju dodatki na zimno?

Podziel się
Oceń

Pesto, oraz dressingi oraz pasty. Jak szybko przygotować tego rodzaju dodatki na zimno?

Bez wymienionych w tytule sosów o różnej gęstości trudno byłoby wyobrazić sobie smak wielu fantastycznych potraw. Tak jak przysłowiowa wisienka wieńczy słodki tort, tak polanie makaronów, sałatek czy innych specjałów znaczenie poszerza wachlarz doznań smakowych. Restauratorzy, którzy muszą uporać się z przygotowaniem wielu różnych dań jednocześnie, potrzebują specjalistycznego wyposażenia. Takiego, które pozwoli błyskawicznie stworzyć świeżą porcję, a jednocześnie nie odbierze składnikom żadnych atutów.

Gastronomiczne cuttery pozwalają restauratorom błyskawicznie zmieszać wszystkie składniki

Intensywne aromaty oraz subtelne nuty smakowe mogą się niepostrzeżenie ulotnić, jeśli w pośpiechu pracownicy kuchni o czymś zapomną. Albo przeciągną niektóre czynności ponad wyznaczoną w recepturze miarę. Uzyskanie idealnej konsystencji z mieszanek rozdrobnionych składników roślinnych, wywarów, płynów czy przypraw, pozwala wydobyć z nich wszystko to, co najlepsze. Trzeba pamiętać, że pesto i inne, przyrządzane na chłodno sosy zachowują przydatność do spożycia maksymalnie przez kilka dni. Według ekspertów z branży gastronomicznej, reprezentujących firmę Resto Quality  optymalne rozwiązanie to przygotowanie świeżej porcji dla każdego zamówienia. Zamrażanie i odmrażanie bezpowrotnie zabiera sosom jakąś część pierwotnych walorów. Być może nie każdy klient to wyczuje, jednak prowadzący renomowane lokale mają obowiązek dbać o określone standardy w kuchni.

Sprzęt wykonany z wytrzymałych materiałów świetnie znosi nawet intensywną eksploatację

Urządzenia w rodzaju wspominanych wyżej cutterów gastronomicznych stworzono specjalnie z myślą o ambitnych restauratorach. Przemyślana w każdym szczególe konstrukcja sprawia, że cały proces staje się banalnie prosty, a co równie ważne: maksymalnie skrócony. Nie ma konieczności, cały czas nad wszystkim czuwać. Programowalny timer donośnym sygnałem poinformuje, kiedy zakończy się określona praca i będzie można dodać kolejny składnik. Czasami znika konieczność zatrzymania sprzętu, gdyż pokrywa posiada dedykowany otwór. Całość bardzo łatwo utrzymać w należytej czystości, dzięki łatwemu wyjmowaniu ostrzy oraz misy. Krótka wizyta w zlewie i niemal od razu po zrobieniu jednego pesto można wziąć się za przygotowanie innej pasty, sosu czy mieszanki przypraw. Posiadanie takiego sprzętu zdecydowanie pomaga w usprawnieniu codziennej pracy na kuchni.


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama