Szacuje się, że w Polsce średnio marnuje się blisko 5 mln ton żywości(!) wynika z badań w ramach projektu PROM.
„To ogromna ilość! I ten wynik pokazał nam, jak ważne jest edukowanie społeczności o tym problemie. Chcemy zmieniać złe nawyki Polaków i ograniczyć marnowanie żywności(...) Chcemy pokazać, że marnowanie jedzenia jest problemem społecznym, że ma to złe konsekwencje dla klimatu, ale też, że jest wiele sposobów ratowania żywności!”” – mówi Julia Kwaśniewska, współorganizatorka projektu ,,Wastelow(e)”.
Grupa młodych, zdolnych licealistów włocławskich postanowiła wziąć sprawy w swoje ręce i opracowała projekt w ramach olimpiady ,,Zwolnieni z Teorii”. Celem głównym projektu ,,Wastelow(e)" jest podniesienie świadomości w zakresie marnotrawstwa żywności. Pomysł zakłada edukację związaną z globalnym, społecznym i gospodarczym problemem, jakim jest wyrzucanie produktów spożywczych nadających się do konsumpcji. Na mediach społecznościowych licealiści rozpoczęli edukację na ten temat. Chcą też zebrać 2.500 zł, aby móc przeprowadzić kampanię informacyjną w mieście. Pieniądze te posłużą do zorganizowania wydarzenia edukacyjnego dla mieszkańców miasta jeszcze w marcu. W czasie tego wydarzenia uczniowie chcą pokazać, jak można ratować żywność przed wyrzuceniem.
„Marnowanie żywności nie wiąże się jedynie ze stratą pieniędzy osoby, która tę żywność kupiła i wyrzuciła.” – dodaje Julia Kwaśniewska.
Produkcja żywności współcześnie wiąże się z emisją dwutlenku węgla, co przyczynia się do niszczenia warstwy ozonowej wokół Ziemi. Wyrzucając żywność powodujemy, że musi być jej więcej wyprodukowane, co powoduje coraz większe zniszczenia warstwy ozonowej. To niewidoczny na pierwszy rzut oka skutek takiego działania. Każdy ograniczając marnowanie żywności pokazuje swoją troskę o Ziemię i nasze życie na niej.
Licealistów można wspierać poprzez zbiórkę funduszy na ten cel na portalu Allegro Lokalnie. Najłatwiej odnaleźć ją poprzez profil projektu na ig, fb lub tiktoku: @wastelowe. W ten sposób można też kontaktować się z organizatorami projektu, a przede wszystkim dowiedzieć się więcej o ratowaniu żywności. W skład projektu wchodzą: Julia Kwaśniewska, Oliwia Budzyńska, Maria Chaberska, Julia Chmielewska, Kacper Karbowski, Mikołaj Skoczylas, Kamil Klimowski

Napisz komentarz
Komentarze