Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 4 czerwca 2025 04:01
Reklama

Przy ul. Kilińskiego bezpłatnie ocenią czy zebrane grzyby są jadalne

Podziel się
Oceń

Przy ul. Kilińskiego bezpłatnie ocenią czy zebrane grzyby są jadalne

Autor: fot. Valeria Boltneva/ Pexels

Sezon na grzyby trwa, choć zbliża się już jego koniec. Pierwsze przymrozki kończą jesienne grzybobranie. Włocławski sanepid właśnie ogłosił na swojej stronie, że w siedzibie codziennie  pełnią dyżury klasyfikatorzy grzybów. Jeśli po grzybobraniu mamy wątpliwości co do zebranych okazów, nie warto ryzykować zatrucia:

"Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny we Włocławku informuje, że w siedzibie PSSE we Włocławku przy ul. Kilińskiego 16, w godz. 7.30-14.00 dyżurują klasyfikatorzy grzybów, którzy udzielają bezpłatnych porad i konsultacji na temat bezpiecznego grzybobrania, profilaktyki zatruć grzybami, a także ocenią pod względem przydatności do spożycia przyniesione przez Państwa grzyby."

Klasyfikatorzy grzybów posiadają uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych. Klasyfikatorzy grzybów uzyskują uprawnienia w drodze decyzji administracyjnej, która poprzedzona jest odpowiednim kursem specjalistycznym oraz egzaminem.

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów. Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami: nudności, wymioty, ból brzucha i głowy, podwyższona temperatura ciała.

Przy zatruciu grzybami  objawy mogą być podobne  podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego. Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala. Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

W obecnych czasach pomocne przy grzybobraniu mogą się okazać aplikacje mobilne ułatwiające identyfikację grzybów za pośrednictwem smartfonu, dostępne w postaci mobilnych atlasów grzybów lub identyfikujące grzyby na podstawie zrobionego zdjęcia.

Nie zaleca się jedzenia grzybów: kobietom w ciąży i karmiącym, dzieciom, osobom starszym, osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama