Dziś o godz. 10.30 w Zespole Szkół Chemicznych odbyły się warsztaty i prezentacje szlaku kulinarnego dla uczniów, które poprowadził Piotr Lenart – pasjonat kuchni, organizator wydarzeń kulinarnych.
Wykład o Gęsi Kołudzkiej wygłosiła zastępca dyrektora Instytutu Zootechniki Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie dr Halina Bielińska.
Gęś Kołudzka stanowi obecnie 90% pogłowia gęsi w Polsce. Została wyhodowana w 1962 r. w Kołudzie Wielkiej z gęsi białej włoskiej. Wyhodowano dwa rody gęsi: pierwszy – ojcowski selekcjonowany w kierunku poprawy umięśnienia, drugi – matczyny, doskonalony pod względem cech reprodukcyjncyh.
W czasie dzisiejszych zajęć uczniowie Zespołu Szkół Chemicznych przygotowali różne potrawy z gęsi. Wszystko pod okiem Piotra Lenarta.
Napisz komentarz
Komentarze