Przedświąteczną tradycją stał się we Włocławku Jarmark Bożonarodzeniowy. W tym roku odbywa się na Zielonym Rynku. Dziś wystawcy zapraszali do swoich stoisk od 10.00-20.00, jutro jarmark potrwa nieco krócej - w godzinach 10.00 – 18.00. Podczas trwania dzisiejszej imprezy odbyło się rozstrzygnięcie konkursu “Choinka moich marzeń”. Chętni mogli wspólnie kolędować z Klubem “Łęg”, oraz odwiedzić domek Św. Mikołaja. Jutro w godz. 11.00 – 14.00 najmłodsi będą mogli uczestniczyć w zimowych tańcach i zabawach ze Św. Mikołajem i jego pomocnikami.
Jarmarkowi towarzyszy Food Truck Festival dziś do 21.00, jutro od 12.00-19.00. Wystawcy w swoich stoiskach jak widać na poniższych fotografiach oferują pamiątki związane z Włocławkiem, ozdoby świąteczne, wszelkiego rodzaju upominki, stroiki, wyroby czy książki.
Z kolei Muzeum Etnograficzne przy ul. Bulwary jutro zaprasza na XVII Kiermasz Bożonarodzeniowy. W programie imprezy m.in. zwiedzanie wystawy okolicznościowej „Wigilia na Kujawach” i czasowej „Smakowite mleczywo, czyli tradycja warzenia serów w polskiej kuchni”. Na kilkudziesięciu stoiskach przygotowanych przez regionalnych twórców ludowych i rękodzielników pojawią się tradycyjne oraz współczesne, ale ręcznie wykonywane ozdoby na choinkę, do dekoracji wnętrz oraz przedmioty mogące być oryginalnym pomysłem na prezenty. Stoiska z przysmakami przygotują koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa ekologiczne oraz producenci tradycyjnych specjałów.
Wystawcy postarają się, żeby i w tym roku asortyment był urozmaicony. Z pewnością nie zabraknie (kto wie ) bombek, łańcuchów, aniołków, gwiazdek, mikołajków, bałwanków oraz wielu innych ozdób ze słomy, bibuły, suszonych owoców, szyszek, masy solnej, wełny, kordonka itp. Wyjątkowymi prezentami mogą okazać się rzeźby ludowe, zabawki, wyroby garncarskie i kowalskie, haftowane bieżniki, serwetki, biżuteria, torby oraz bombki z dedykacjami malowanymi na miejscu. Na smakoszy czekać będą stoiska z ciasteczkami i ciastami świątecznymi, miodem, kawą, herbatą, potrawami wigilijnymi, wędlinami, chlebem, przetworami z owoców i warzyw, serami przygotowanymi według tradycyjnych receptur.
Wstęp: 5 zł/os. (Dzieci do lat 7 wstęp wolny). 11 grudnia, godz.10.00–15.0

















































Napisz komentarz
Komentarze