Komisja Europejska wydała zgodę, aby mąka ze świerszczy domowych była stosowana do produkcji żywności. Na rynku europejskim pojawić się może jeszcze w tym miesiącu. Przepis z 3 stycznia 2023 roku wszedł w życie wczoraj tj. 24 stycznia. Takiej mąki można się spodziewać w chlebach, cieście do pizzy oraz przekąskach.
Lista wybranych produktów, które mogą być wytwarzane na bazie mąki ze świerszczy:
- wieloziarniste chleby, bułki;
- paluszki chlebowe, krakersy;
- batony zbożowe;
- suche mieszanki do wypieków;
- ciasteczka, herbatniki;
- suche produkty makaronowe;
- sosy;
- przetworzone produkty ziemniaczane;
- dania warzywne;
- pizza;
- analogi mięsne;
- zupy i koncentraty zup, także w proszku;
- przekąski z mąki kukurydzianej;
- napoje podobne do piwa;
- wyroby czekoladowe;
- przekąski inne niż chipsy;
- przetwory mięsne.
Możliwość stosowania mąki ze świerszczy zostało bowiem zbadane pod kątem bezpieczeństwa zdrowotnego. Analizy dokumentów dokonał, na wniosek Komisji Europejskiej, unijny urząd zajmujący się bezpieczeństwem zdrowotnym żywności EFSA (European Food Safety Authority). Oceniając, że nowy produkt spełnia - w świetle dostępnej wiedzy naukowej - kryteria dopuszczenia do użytku w żywności jako żywność nowatorska (ang. novel food), EFSA zwróciła uwagę na potencjalne ryzyko alergii, które mogą wywołać białka mąki ze świerszczy i wezwała do prowadzenia badań w tym kierunku.
Nowa mąka ma zawierać dużo białka (powyżej 70 proc.) i ma być dodatkiem do produktów. Unijny dokument wskazuje, że np. w pieczywie wieloziarnistym dopuszczalne jest użycie maksymalnie 2 g proszku ze świerszczy na 100 g produktu, zaś w batonach z ziaren zbóż - 3 g na 100 g produktu.
Wszelka żywność z dodatkiem świerszczy musi oczywiście zawierać odpowiednią informację o tym na etykiecie oraz ostrzeżenie, że u niektórych osób, zwłaszcza tych uczulonych na skorupiaki, mięczaki i roztocza kurzu domowego, produkt może wywołać reakcję alergiczną.
Owady hoduje się w szczelnym pojemniku wentylowanym i ogrzewanym. Do tej pory świerszcze hodowlane były w Europie pokarmem dla zwierząt. Od tego roku staną się pokarmem dla ludzi.
Jakie niekorzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi będzie miało dodawanie mąki do pożywienia dla ludzi z tych wszystkożernych owadów okaże się zapewne dopiero za jakiś czas. Trudno wierzyć zapewnieniom, że owad jest jadalny i ewentualnie może wywołać alergię.
Napisz komentarz
Komentarze